Cliëntenervaringen

Laat uw mening achter

Wilt u boven aan het bericht aangeven naar aanleiding van welke behandelingsvorm, workshop of ervaring u uw mening achter laat.

Als u een therapiesessie bij mij heeft gehad, dan mag u hier uw mening achterlaten.

Ervaringen met cranio-sacraaltherapie

De weg naar een nieuwe fase in mijn leven

In mei 2014 kwam mijn man plotseling te overlijden. Vanaf dat moment stond mijn wereld op zijn kop en was ik behoorlijk van slag. Ik had niet alleen heel veel verdriet, ik begreep er niets van dat dit zo ineens kon gebeuren, dat hij er echt niet meer was, ook nooit meer terug zou komen. Hij was sportief, at heel gezond en toch, in één dag was ik hem kwijt. Zonder afscheid, weg, voorgoed.

Ik bleef achter met heel veel vragen en was het vertrouwen in alles om mij heen volledig kwijt. En vooral ook het vertrouwen in mezelf. In plaats daarvan voelde ik angst, niet slechts voor het alleen verder moeten, maar ook voor de gewoonste dingen zoals bijvoorbeeld als autorijden. Ik was totaal verlamd, had geen energie meer om ook maar iets te doen en ook mijn eetlust was ver te zoeken. Het liefst bleef ik de hele dag slapen of op de bank liggen.

In die periode kreeg ik ook last van allerlei fysieke klachten, waarbij de angst dat mij hetzelfde zou kunnen overkomen als mijn man maar in mijn hoofd bleef spoken. Na enkele gesprekken met de huisarts, verwees deze mij door naar Cathy voor fysiotherapie en behandeling van de stress gerelateerde klachten.

Bij de eerste afspraak met Cathy vroeg zij mij te vertellen waarom ik was doorverwezen.
Tussen de huilbuien door deed ik mijn verhaal, terwijl zij ondertussen zachtjes met haar handen mijn lichaam aanraakte, van mijn hoofd en nek tot aan mijn voeten. Het was een hele andere benadering dan ‘gewone’ fysiotherapie. Na een uurtje stelde Cathy voor dat zij mij graag zou behandelen met cranio-sacraal therapie. Daar had ik wel eens van gehoord, maar geen ervaring mee, ik vond het prima, want zo als het was kon ik niet verder.

Er volgde een periode waarin ik twee wekelijks bij Cathy kwam voor een behandeling van telkens een uur. De behandelingen gaven mij al vanaf aanvang veel rust. Al was in het begin deze rust soms maar van korte duur en niet genoeg tot de volgende afspraak. Ik had vooral veel slechte dagen met soms een goed moment. Tijdens de sessies hebben we veel gesproken over het overlijden van mijn man, de vele vragen waarmee ik zat (waarom hij? waarom zo abrupt?), schuldgevoelens die opkwamen, angsten en nog meer. Haar behandeling maakte steeds weer nieuwe emoties bij mij los, telkens een klein stukje verwerking van het verlies.
De emoties, blokkades en angsten die zij in mijn lichaam voelde bespraken we tijdens de behandelingen en Cathy kon mij daardoor meer inzicht geven in de samenhang, het ‘waarom’ van klachten en waar gevoelens vandaan kwamen. Dat gaf mij keer op keer meer rust.
Na enige tijd werden de afspraken één keer per week gemaakt en later één keer per twee weken.
Maar als het voor mij niet goed voelde, kon ik altijd tussendoor bellen voor hulp of een extra afspraak maken. Gaandeweg werden de slechte dagen minder en kregen de goede dagen de overhand. Daarmee kwam ook mijn zelfvertrouwen beetje bij beetje weer terug en namen mijn angsten af. Het zou goed komen met mij, daar was Cathy van overtuigd.
Voor mij kwam dat gevoel wat later, maar ik weet nu dat Cathy gelijk had. Ik voel mij weer goed, durf weer leuke dingen op te pakken, zonder mij schuldig te voelen als ik weer blij ben.
De cranio-sacraal therapie bij Cathy heeft mij echt weer op weg geholpen. Daar ben ik dankbaar voor.

Rust en vooruit kijken

Tijdens mijn burn-out had ik het idee dat ik op zoek moest gaan naar iets dat mijn balans zou kunnen verbeteren. Ik was zwaar overwerkt en begreep niet helemaal precies hoe dat zo gekomen was. Tijdens die soms moeilijke zoektocht zocht ik in eerste instantie rust. Rust voor mijn lichaam, maar ook rust om op zoek te gaan naar het waarom. Via, via, ben ik in contact gekomen met Cathy wie mij een cranio-sacraal therapie voorstelde, een methode waarvan ik nog nooit had gehoord.

De eerste sessie bestond uit een kennismaking waarin ik wat over mijzelf vertelde. Op die manier kon Cathy een goed beeld vormen van mijn situatie om daar vervolgens ook later tijdens de behandelingen, die steeds een uurtje duurden, mee aan de slag te gaan. Na die intake werd mij gevraagd om te gaan liggen waarna Cathy mij door middel van lichte aanrakingen vrijwel direct in een zeer ontspannen staat bracht. Alsof je ieder moment in slaap kunt vallen en toch net wakker blijft.

Tijdens de behandelingen merkte ik dat ik naast erg ontspannen soms verdriet of boosheid ervaarde. Dat hielp om bepaalde herinneringen en gedachten goed te kunnen ordenen en verwerken. Dat een behandeling echt iets met mij deed merkte ik ook vaak de dagen erna; het gevoel dat het hevig stormde van binnen. Voor mij was dat een teken om te rusten wat ik voorheen immers te lang had genegeerd. Na een dag of twee was dat merkwaardige gevoel weer voorbij en voelde ik me bevrijd. Van daaruit kon ik dan met vernieuwde energie gericht actie ondernemen. Zo kon ik stapje voor stapje mijn burn-out een plek geven en weer beslissingen nemen die mij echt vooruit hielpen richting de toekomst.

De behandelingen vonden om de twee weken plaats zodat ik tussendoor echt tijd had om aan mezelf te werken. Tussen de behandelingen door, bleef Cathy voor mij bereikbaar. Fijn, als ik even twijfelde of mijn gevoel wilde delen. Voorafgaand aan de cranio-behandeling was ik overigens best een beetje sceptisch. Zou zo’n behandeling voor mij echt kunnen werken? Maar ik ben uiteindelijk blij met de opgedane ervaringen. De effecten van cranio-sacraal therapie werkten niet zoals een pilletje tegen hoofdpijn, maar motiveerden mij daarentegen juist wel om gericht met mezelf aan de slag gaan. En dat gun ik iedereen.