Dry Needling

Dry needling is een speciale behandeltechniek, waarbij een dunne, niet-holle naald in de huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Dry needling is gebaseerd op westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met accupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.

Dry Needling

Myofasciale pijn

Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van spierpijn en iedere spier in het  lichaam kan deze pijn veroorzaken. Myofasciale pijn varieert van een zwaar, zeurend of  drukkend gevoel tot een doof of tintelend gevoel, maar kan ook zeer heftig en stekend zijn. Hoewel de klachten voor de klant zeer reëel zijn, kan de arts of specialist vaak geen oorzaak vinden.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine, voelbare verhardingen in een spier die zeer drukpijnlijk zijn. Een spier met een triggerpoint erin is ook zeer pijnlijk bij rekken. Een triggerpoint bestaat uit kleine spiervezels die vast verkrampt in elkaar zittten (‘contractieknopen’).
Aanvoer van voedingsstoffen wordt hierdoor moeilijk en afvalstoffen kunnen niet gemakkelijk worden afgevoerd. De bundel van spiervezels waarin het triggerpoint zich bevindt, wordt samengetrokken en is voelbaar als een strakke band in de spier. De spier raakt verkort en slechter doorbloed. In deze toestand zal gebruik van de spier leiden tot uitputting en pijn: hij raakt verzwakt. Andere spieren zullen de taak van de verzwakte spier over gaan nemen. Als dit voortduurt, raken ze overbelast.

Verschijnselen die door triggerpoints veroorzaakt kunnen worden:

  • myofasciale pijn, gelokaliseerd in een bepaald gebied, kenmerkend voor de spier; ook tintelingen en/of doof gevoel kunnen in dit gebied optreden;
  • veranderingen in spierfunctie zoals spierverkortingen (dit veroorzaakt bewegingsbeperkingen en stijfheid in de gewrichten) en krachtafname;
  • symptomen als toename van zweten, rillerig zijn, onwel voelen, overgevoeligheid van de huid, duizelig/licht in het hoofd, wazig zien of koude handen;
  • coördinatiestoornissen, zoals een slechter wordend handschrift of moeite met het maken van precieze bewegingen.

Behandelbare Klachten

Vele klachten hebben ook te maken met de spieren. Zeker klachten die zijn ontstaan door langdurig gebruik van het lichaam. Maar ook de meeste spanningsklachten hebben te maken met de spieren, spanningsklachten zijn onder andere hoofdpijn, stijve nek enz. Verder kunnen ook chronische lichamelijke klachten, zoals reuma of verlammingen spastisch of slap als gevolg van beroerte, baat hebben bij behandeling.

Weet u niet zeker of uw klacht door mij te behandelen is, neem gerust contact op.

Als u al zeker weet dat u Dry Needling wilt proberen, maak gelijk een afspraak.