Individuele sessie

Hoe ziet een behandeling eruit?

Bij de start van een behandelepisode is er altijd een intakegesprek. Bij de craniosacraaltherapie is deze 1,5 uur, dit is omdat de klachten vaak complex zijn. Aan de hand van het intakegesprek wordt er bepaald met welke behandelvorm er gestart gaat worden.

Er zijn binnen de craniosacraaltherapie meerdere mogelijkheden om tot ontwarring te komen. De meest voorkomende beschrijf ik hier.

10 stappen protocol

Met deze behandelvorm gaat de therapeut vanuit het lichaam op zoek naar een energiecyste en gaat ermee in contact. Het contact is door middel van zachte aanraking. Dan kijkt de therpeut wat het lichaam nodig heeft om de cyste los te laten. Dit gebeurt met een rustige, niet sturende aanraking. Het lichaam mag vertellen wat het nodig heeft. Tijdens het 10 stappen protocol wordt de spanning op verschillende dwarsverbindingen van het bindweefsel in het lichaam bekeken en ontward. Vaak kan deze behandeling al heel veel klachten oplossen. En het brengt bijna altijd rust.

Soms komt de therapeut een cyste tegen waar ‘lading’ op zit. Dan kan er besloten worden om over te gaan naar een Somato Emotional Release (SER) behandeling.

Somato Emotional Release (SER)

Deze behandelmethode gaat in op de energiecyste met een ‘lading’. Deze lading is meestal emotioneel, vaak van een trauma. Deze trauma’s kunnen divers zijn. Het kan gaan om een lichamelijk trauma, waarbij de aandacht voor het ‘zelf’ is vergeten en daardoor de energie van het trauma vast komt te zitten. Ook kan het zijn dat er emotioneel veel gebeurd is, een voorbeeld hiervan is mishandeling. Ook kunnen er systemische ladingen zijn. Dit betekent dat er klachten spelen vanuit een groter geheel, dat u bijvoorbeeld niet de juiste plek binnen uw gezin in neemt. Ook kan de oorzaak in biologische processen liggen, deze processen kunnen problemen geven als ze niet goed zijn afgemaakt of verlopen.

De therapie bestaat uit het lichaam te laten vertellen waar de behoefte ligt. De therapeut brengt door middel van vraagstelling of door contact met het lichaam, uw lichaam naar het onderbewuste, het gevoel. Uw gevoel weet altijd wat het nodig heeft en waar het vandaan komt. Onder begeleiding van de therapeut gaat u dit gevoel waarnemen. Zo kan er een release ontstaan van de lading die op de energiecyste zat. Waardoor klachten kunnen ontwarren en/of waardoor inzicht in de klachten kan ontstaan.

Mondbehandeling

Er bestaan speciale technieken voor het werken in en rond de mond. Hiermee kunnen klachten aan het aangezicht, het gebit en als gevolg van operaties, beugels en implantaten verholpen worden. De therapeut volgt eerst de stappen van het 10 stappen protocol en daarna wordt de mond aan de buiten en binnenkant behandeld. De behandeling in de mond wordt gedaan met handschoenen om hygiënische redenen. De handschoenen zijn van nitrile en worden daarmee verdragen door mensen met een latexallergie.